Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Därför gör träning dig smartare

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2016-09-21 16:35  |  Lästid: 3 minuter

Maximal syreupptagningsförmåga, magrutor och starka armar. Ja, att träning och motion skapar grundförutsättningarna för det som idag kallas ”bra fysik” är lika självklart som amen i kyrkan. Men rykande heta studier visar nu att den positiva inverkan vi får av att motionera regelbundet sträcker sig längre än vad forskningsvärlden tidigare vågat hoppas på.

Nyligen presenterade University of Illinois deras vetenskapliga resultat från ett forskningsprojekt gällande hur våra hjärnor påverkas av fysisk aktivitet.
Studiens mest häpnadsväckande upptäckt lyfter fram nya samband mellan motion och hjärnans kognitiva funktioner. Det vill säga funktionerna som hjälper oss skapa begriplighet och ordning i tillvaron genom att kunna tänka, känna och lära.

Slagkraftig testmetodik tagen ur vardagslivet

Testet bestod av en vardagssimulerad situation där deltagarna, 50 % tränande vardagsmotionärer och 50 % soffpotatisar, skulle passera ett trafikerat övergångsställe med olika nivåer av distraktionsmoment. Steg ett av dessa nivåer utgjordes “endast” av den alldagliga trafiken som behövde bearbetas och pareras för att inte råka illa ut. Steg två kompletterades med att testpersonerna hade musik i öronen, och steg tre innebar att deltagarna skulle passera vägen talandes i telefonen. För att garantera allas säkerhet skedde experimentet med avancerad virtual reality-teknik.
Forskarna trodde knappt sina ögon då resultaten uppenbarades.

vr
Virtual reality användes under experimentet för att skapa verklighetsbaserade scenarion utan att någon skulle komma till skada.

Vilka tog sig över vägen helskinnade?

Forskare världen över har länge sett positiva symbioser mellan fysisk aktivitet och hjärnans utsöndring av må-bra hormoner och lyckokänslor. Men att träning och motion kan innebära skillnaden mellan liv och död tack vare dess inverkan på våra kognitiva funktionsmönster fick forskningsvärlden att häpna.
Under den första och andra distraktionsnivån visade experimentet att 74 % av deltagarantalet som tränade på regelbunden basis korsade den trafikerade vägen utan att bli påkörd av de tätt duggande virtuella bilarna. Detta medan gruppen bestående av icke-aktiva individer endast lyckades passera samma väg oskadda 56 % av gångerna.
Även distraktionsmomentet som involverade att tala i telefonen blev en promenadseger för den mer fysiskt aktiva gruppen, som 66 % av försöken lyckades kontrollera hjärnan- och kroppens funktioner för ta sig över vägen. En siffra den andra gruppen inte lyckades matcha, utan istället sänkte med 16 procentenheter.

Att röka jazzpipa och spela härliga låtar räcker tyvärr inte för att överleva i trafiken längre.
Att röka jazzpipa och spela härliga låtar räcker tyvärr inte för att överleva i trafiken längre.

Är detta för bra för att vara sant?

Nu när vi ser studier som svart på vitt understryker att träning och fysisk aktivitet inte bara stimulerar våra muskler, utan också våra hjärnor, blir givetvis den självklara frågan hur kan detta vara möjligt?
Enligt samma forskningsteam ligger förklaringen i att våra olika träningsformer bidrar med såväl bättre reaktionsförmåga som kapacitet att behandla och agera på informationsflödet som ständigt strömmar till våra hjärnor. Inte minst vid stressade situationer.
Motion och rörelse programmerar alltså hjärnan till att snabbare kunna styra dess funktioner och göra den mer anpassad till vår tids hastiga vardagstempo.
Så varje gång du funderar på att hoppa över ett träningstillfälle eller har svårt att finna motivationen – lägg undan alla nutida och estetiska kroppsideal. Träna istället för att bli allsidigt smart.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:03