Annons

Thomas Skoglund
Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om övningar och träning för Café.

Annons
 

F#ck mål!

Nuförtiden tränar rekordmånga svenskar rekordmånga timmar varje passerande vecka. Vi skiljer oss väsentligt från varandra - vissa av oss är glada motionärer, andra elitsatsande spjutspetsprofiler. Men trots detta har vi alla någonting gemensamt, vi vill alltid bli ”bättre”.

Den här texten handlar om vikten av vad som händer om vi inte blir bättre, och om våra hemmasnickrade målbilder aldrig blir till sanningar.
Är träningen då bortkastad och alla rekordmånga timmar förbrukade på någonting vi aldrig kommer kunna titulera oss som ”vinnare” inom?
Svaret är givetvis nej.

Annons

Följande stycke skiljer sig från många inlägg då det varken är dokumenterad fakta eller någon vetenskaplig redogörelse. Orden kretsar kring min syn på träning, och hur vi ofta slänger bort glädjen genom att ständigt stirra oss blinda på ”vart” vi strävar, istället för att stanna upp och njuta av platserna vi redan tagit oss till.

Missförstå mig rätt. Jag inser och håller med om att mål kan vara en av våra största drivkrafter här i livet. Mål kan få oss att plugga hårdare, våga starta familj och förvandla träningspass till vinstmedaljer. Men för oss som inte är ”Stenmarkshybrider”, sådana som du och jag, är min fulla övertygelse att resan är minst lika viktig som målet.
Träning ska nämligen vara någonting du älskar att göra. Någonting som för dig framåt – både fysiskt och mentalt.
Visst, dina styrke-, löp- och yogapass är förmodligen både tyngre, tråkigare och något du svär över vissa dagar. Men det är okej!
Så länge du motiverar dig att ändå fortsätta, med hjärtat och leendet på rätt plats, för att du innerst inne gillar – eller rent av älskar – den person dina aktiviteter hjälper dig att utvecklas till.

Se därför alla dina träningspass som en vinst i sig, understryk hur duktig du är som aktivt väljer att utveckla dig själv i rätt riktning före mer passiva och destruktiva aktiviteter.
Våga stanna upp och jämför ditt ”nuläge” med startläget du ursprungligen kom ifrån – och OM du ändå känner att du har en bit kvar, BRA! För what’s the rush?
Det innebär i slutändan ändå bara att du kommer ges mer tid, mer tid med någonting du ändå älskar att göra.

En annan viktig aspekt är att jag tror att vi enkelt snöar in när det kommer till träning. En snöstorm som ofta får oss att tappa glädjegreppet om varje enskilt pass och istället blicka framåt mot en imaginärt glimrande resultathorisont.
En horisont vi egentligen inte ens vet om den finns – då träning, precis som övriga delar här i livet, bara bygger på nuet.

Gör det roligt!
Många av oss är självutnämnda experter och nöter ned samma styrketräningsprogram, gruppträningspass, löprundor och intensitetsnivåer månad efter månad i hopp om att det är ”det bästa och mest effektiva sättet”.
Något som ofta leder till att vi tröttnar och i slutändan hellre bokar ytterligare en tvättstugetid BARA för att slippa köra just det där passet en gång till.

Blanda, chansa och chocka därför sinne och kropp med helt nya infallsvinklar och utmaningar. Haka på en kompis löprunda, byt ut alla dina styrkeprogram eller testa parkour, zumba och klättring för att maximera dina möjligheter!
Nå insikten om att det är lika smart att utföra och tröttna på samma träningspass gång, på gång – men ändå förväntar sig nya, roliga och bättre resultat – som att se samma film gång, på gång, men ändå förvänta sig ett helt nytt bättre och roligare slut.

Våga därför ta tag i varje träningspass och gör det till en resa, någonting du ser fram emot att utföra, och bryt mönster, garva och framförallt – se framstegen.
Nu gasar vi oss en glädje- och träningsfylld ny vecka – kör hårt!
//coach t

vagastannaupp

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar