Hoppa till innehåll

Kostskolans ABC

En av de vanligaste frågorna jag får i min roll som tränare är ”vad ska jag äta?”. Många av oss är experter på att vända, vrida och krångla till hela ämnet kost, det känns onödigt. Oavsett målsättning kommer kosten nämligen att spela en viktig roll för oss, och med tanke på det tänker jag avdramatisera … Continued

En av de vanligaste frågorna jag får i min roll som tränare är ”vad ska jag äta?”.
Många av oss är experter på att vända, vrida och krångla till hela ämnet kost, det känns onödigt.
Oavsett målsättning kommer kosten nämligen att spela en viktig roll för oss, och med tanke på det tänker jag avdramatisera och bryta ned ämnet till dess kärna.
Här nedan kommer därför mitt försök till att förklara de tre olika näringsämnena – kolhydrater, fett och protein – samt dess funktioner, fördelar och potentiella formfaror.

Kolhydrater
Kollisar är ett av de vanligast förekommande energiämnena vi har. De är som myggor i den norrländska sommaren och sköljer över oss i princip överallt.
Exempel på råvaror med höga kolhydratsinnehåll är ris, potatis, pasta, spannmål och bröd.

En av de stora fördelarna med kolhydrater i kosten är att det tillför vår kropp energi, energi som både vår kropp och hjärna behöver för att arbeta optimalt. Grundbulten i detta är dock att försöka välja ”långsamma kolhydrater” då dessa bryts ner långsammare och ger oss en mer ihållande energi och jämn utsöndring av blodsockret än de snabba.

I många av dagens strikta kosthållningar utesluts kolhydraterna, det KAN vara ett bra alternativ beroende på vilken typ av kroppssammansättning du besitter. En av fördelarna med att minska intaget är nämligen att kolhydraterna bidrar till att binda vätska i kroppen, något som både väger och kan ge ett ”plufsigare” utseende.
En sådan nedskärning skall dock aldrig ske utan att de övriga parametrarna (protein och fett) höjs för att fylla tomrummet.

bröd

Proteiner
Protein är vår kropps ”Pippi Långstrump” – dvs. våra starka byggstenar, de som hjälper till att reparera och bygga upp såväl vårt immunförsvar som våra muskler. Stora som små.
Om du tränar mycket har ditt proteinintag en direkt koppling med din styrke- och muskelutveckling. Ju mer du tränar, desto större proteinbehov.

Några av de klassiska ”Arnold exemplen” på proteinkällor är ägg, kött och kyckling.
Vegetarian? Misströsta ej – sojabönor, linser och ärter är bra alternativ till en stor ryggtavla eller slanka bikinilinjer.

Kosttillskottsbranschen har idag exploderad av proteinpulver i alla dess former. Till er som vill komplettera upp kosten med dessa – go ahead, men kom ihåg att inget slår moder jord och vanlig mat på fingrarna. Tänk också på att vår kropp inte kan tillgodogöra ett hur högt proteinintag som helst – vi blir helt enkelt mättade och effekten når sitt tak.

protein

Fetter
Fett är det mest energifyllda näringsämnet i vår kost. Då dess funktion bland annat är att användas som bränsle samt skydda våra inre organ spelar den en viktig roll för såväl vår kroppssammansättning som energinivå.

Välj fettkällor med omsorg och håll dig till enkel- och fleromättade fetter, dessa finner vi i fet fisk, avokado, nötter och rapsolja.

Ett vanligt missförstånd är att många är livrädda för fett, det är fel. Fett krävs för att kroppen ska kunna förbränna fett och smörja våra leder. Punkt.
Sträva dock efter att finna en balans i ditt intag och undvik för stora mängder av mättade fetter som choklad och grädde.

avok

All the best/t

Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Email: me@thomasskoglund.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.