Annons

Thomas Skoglund
Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om övningar och träning för Café.

Annons
 

NIKE FREE TRAINER 3.0 CR7

Vännerna på Nike har gjort det igen. Denna gång med Christiano Ronaldos signatur.
Nyligen släppte fotbollsstjärnan och fitnessundret sin nya träningssko ”Nike Free Trainer 3.0 CR7 Madeira edition” (kort namn, i know) och jag tilldelades äran att syna skorna söm för söm.

Annons

Skärmavbild 2015-11-05 kl. 20.29.43

Skorna är, enligt dess tillverkare, byggda för fart i alla rörelseriktningar och träningsformer.
Ett påstående som vid första anblick kan vara svårt att helhjärtat köpa då skorna inte ger ett unikt intryck i förhållande till dagens hårda konkurrens – sedda ur ett funktionellt perspektiv. Detta då blicken hellre dras till dess nischade färgmönster än smarta funktionsdetaljer.
Efter att ha testat skorna i en vecka vill jag dock erkännande pusta ut i att Nike fortfarande kan sitta tryggt i deras skoimperium, då funktion och design ännu en gång funnit varandra i fungerande symbios.


Funktion
Enligt tillverkarens hemsida fyller skons låga sula funktionen att bidra med ökat stabilitet tack vare en lågt skapad bas. Jag vet, textrader vi är vana att läsa om och om igen utan att någonsin känna skillnad vid det faktiska användandet. Här vill jag dock prisa ”Ronaldo” då skillnaden finns och blir tydligt kännbar.
Jag har testat allt i från tunga marklyft till snabba och roterande rörelsemönster men ändå varit kapabel att behålla kontakt med underlaget utan vacklande fotleder. Övningar som generellt sett, med fördel, skall utföras i antingen strumplästen eller med skor byggda för dessa specifika ändamål.

Att skorna är snabbare än Blixten McQueen (dålig referens endast småbarnsföräldrar greppar) är knappast någon överraskning och en centralt framhävd del av Nike.
Skaparnas idé gällande flexibilitet och snabbhet för så väl sidled- som sprintbaserade rörelsemönster framhävs av de luftigt tunna material de nästan viktlösa skorna skapats med. Någonting som vid mer och tyngre styrkebaserad träning kan ligga användaren i fatet då skornas uppbyggnad helt enkelt inte är utformad för ändamål likt frivändingar och stöt. Men annars en klar fördel då du slipper släpa runt på två otympligt tunga pjäser kring dina fötter.

Nike-Training-CR7-Madeira-3_native_1600


Designen
Att skorna fungerar att träna i oavsett om du är en frekvent bodypumpbesökare eller gömmer dig uppe i hanteldjungeln har vi redan klargjort. Frågan som kvarstår är bara ”vill du använda dem?”.
Som i alla moderelaterade frågeställningar bottnar givetvis allt i den personliga smaken.

Nike har i den här designen valt att gå tillbaka till Ronaldos rötter och hämtat inspiration från Madeiras vulkaniska landskap för att färgsätta fotbollsgudens nya flaggskepp.
Jag personligen, vad nu det är värt, anser att den röda- och svarta färgkombinationen fungerar klockrent – speciellt då den markant bryts av med placeringen av Nikesvoschen på skons främre del och de imponerande detaljerna som pryder sulornas insida.
Den enda märkbara designmissen blir den något skrikiga CR7-texten på skons baksida som drar tankarna till 2015:s FILA-derivat med väl stora versaler, och sätter oss alla i en modemässig tidsmaskin med destination 90-talets logotypmecka.

bak


Summa summarum, skorna fungerar!
Oavsett vilken träningsform du brinner för kommer du kunna dra nytta och glädje av Nikes nysläppta stolthet. En snabb, men ändå stabil, stolthet som på köpet drar blickarna till sig i träningslokaler runt om i landet.
Om du är crossfit- eller frivändarjunkie kommer du fortfarande behöva dina gamla ”lyftarskor” för vissa moment – tro inget annat. Men det är givetvis ingen anledning till att såga en nyhet likt denna då Nike aldrig försökt skapa en så pass mångnyanserad träningssko.
Men om du gillar fart och variation i din träning – låt mig presentera din nye vän i skohyllan. Nike Free Trainer 3.0 CR7.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar