Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Träna trots vintersnuva?

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2015-12-15 14:37  |  Lästid: 3 minuter

Decembermörkret är här, tillika vintermånadernas alla förkylningar. Men vad gäller egentligen då det kommer till att träna ”sjuk”?
Får verkligen alla hjärtmuskelinflammation? – eller kan vissa träningsformer rent av vara bra för oss gällande ett snabbare tillfrisknande?

feber


”Lyssna på kroppen”
De flesta tränares råd vid ett förkylningsstadie är att du ska ”lyssna på kroppen” – någonting lika enkelt för en endorfinabstinent- och träningsvan motionär som att lösa en Rubikskub.
Enligt läkaren Keith Vaselik finns dock en generell regel att följa.
”Det är okej att träna om symptomen sitter ovanför nacken”.

Självklart kommer dessa ord med en rad förklaringar och graderingar. En rinnande näsa, lite hosta och enklare huvudvärk klarar kroppen av fysiskt krävande uppgifter med - men det kommer ha inverkan på de kraftresurser kroppen kan investera under passets gång.
Kroppen vill nämligen inte träna under en pågående förkylning, den vill rättare sagt ingenting förutom att läka sig själv.
Av den anledningen samordnar vi automatiskt all energi åt att hålla våra basala nödvändigheter, som organfunktion och cirkulationsbehov, centrala. På toppen av detta kämpar kroppen för att bli av med den virusinfektion eller bakterie som utgör krigsföring mot vårt system. Kort och koncist - det finns inte mycket kraft kvar för varken burpees eller avancerade zumbasteg.

Med graderingar menar Vaselik att vi självfallet inte ska träna med en ordentligt ömmande hals eller rejäl snuva. Alla dessa olika uppskattningar ska vara individuella och tas på stort allvar då påföljderna ibland kan bli allvarliga.
Kondition- och pulshöjande träning bör dessutom alltid trappas ner då detta påverkar vårt hjärtas slagrytm.

Vid följande symptom skall träning aldrig bedrivas:
- Feber
- Antibiotikabehandling
- Känsla av svimfärdighet och yrsel
- Värk i kroppen
- Andfåddhet och tryck över bröstet
- Kräkningar eller diarré


Efter tillfrisknandet
Ett av de vanligaste felen många gör är att starta där de sist slutade. Helt utan hänsyn och förståelse för vad kroppen genomlidit.
Försök därför att inte ha för höga förväntningar på dina första stapplande pass efter varken en kort- eller långvarig förkylning.
Vaselik understryker att kroppen, efter en rejäl förkylning, endast bör träna på 50% av dess egentliga kapacitet gällande så väl kondition som uthållighetsbaserad styrka. Detta för att gradvis och successivt ge kroppen möjlighet att, i eget tempo, komma tillbaka till där vi slutade.

”Nu måste jag börja om från noll” - suckar många. Det stämmer inte.
Precis som det tar tid att bygga upp styrka och kondition tar det även tid att förlora den. Det som oftast förloras är ”känslan” av att vara stark vid externa belastningar eller kapabel till höga löptempon.

nalle_sjuk


Effektivisera sjukdomsperioden
Men okej, du är sjuk. Du varken får, ska eller orkar träna. Deppa inte, utnyttja istället tiden till progressionsplanering.
Om ditt huvud ändå drömmer sig bort mot svettiga cardiopass, tunga pressövningar eller glada gruppträningar följer här nedan tre enkla tips på hur du ändå kan doppa tårna i din egen träningssfär - utan att kroppen behöver arbeta fysiskt.

Kosten
Går jag upp/ner i vikt enligt min tänkta plan? och hur har mina kostvanor egentligen sett ut de senaste veckorna innan jag blev sjuk?
Ta tiden du annars hade investerat i träningen till att skapa en struktur för de kommande veckorna och utnyttja din paus till något kreativt.

Träningsplanen
Utvecklas jag i rätt takt?
Skapa en enkel överblick där dina träningstillfällen och målsättningar möts. Saknas någonting? Om ja, ta tiden till att se vilka parametrar som behöver justeras.
Du kanske behöver lägga in ytterligare ett pass per vecka, effektivisera intensiteten i ditt befintliga upplägg eller rent av lägga in ytterligare en vilodag då din återhämtning är otillräcklig.
Var avskalat ärlig och behandla dig själv som du hade behandlat din bäste vän.

Stretch och rörlighet
När du är på gränsen till att tillfriskna och inte längre är ”sjuk” kan du med fördel börja jobba på dina svaga rörelselänkar.
Kanske är dina korta lårmuskler anledningen till att du har svårt med knäböjen under bodypumppassen? Eller beror din svaghet i pressövningar på att du är stel och kort i bröstets muskulatur?
Stretcha igenom kroppen för bättre genomblödning och rörlighet. Vem vet - du kanske är en ny vana på spåren!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:05