Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Vältränad? Tacka ditt störigaste syskon

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2020-05-03 10:46  |  Lästid: 3 minuter

Syskon. Can’t live with them, can’t live without them.
Alla vi som berikats med yngre, jämngamla eller äldre blodsförvanter vet att syskon kan tillföra livet gränslösa mängder kärlek, allt samtidigt som de besitter makten att förpesta tillvaron värre än någon annan levande organism.
Men, oavsett om vardagsproportionerna fylls av brofists eller psykbryt visar studier att familjebandet medför en helt unik egenskap. Våra insvurna familjemedlemmar får oss nämligen, omedvetet, i bättre fysisk form.

Vem kunde tro att den gamla blockbustern ”Twins” var så dokumentär?

2018 tröttnade ett gäng amerikanska forskare på allt vad killgissningar heter. Nu var det äntligen dags att gå till botten med hur våra syskonrelationer egentligen påverkar livets hälso- och träningsmässiga schackdrag. Ett experiment som skulle komma att resultera i förvånansvärt stora mängder love bombing.

En av studiens mest färgstarka resultat visade att våra syskonrelationer utgör tårtbiten med störst inflytande kring hur vi lever våra liv. Ett resultat den ansvarige psykologen förklarar med de högst igenkännande orden: ”Majoriteten av oss vill känna sig bättre än sina yngre- eller äldre syskon. I allt”.


Så, vad skapas om vi kombinerar dessa teoretiska och psykologiska forskningsresultat med praktiska aktiviteter som löpning, crossfit och styrketräning?
Just det, mängder av Fight Club-kompatibla bröder och systrar som är villiga att pressa sig bortom rimlighetens alla gränser för att slå deras DNA-matchande nemesis.

Wow, gjorde du 999 reps?!
…jag gjorde 1000 *SMERK*

Så, okej. Det råder alltså inga tvivel om att vi är villiga att träna likt magnesiumtäckta kamikazeatleter för att rå-spöa våra älskade ”rivaler”. Men hur ser de övriga hälsobitarna ut? Går verkligen hatkärleken att applicera på fler ställen än vid div. hantelställ och 400 metersbanor?
Självklart. Ett annat tydligt resultat speglades nämligen vid experimentets ständigt välfyllda buffébord…

Bland syskonparen där en av medlemmarna föll för den inbjudande dessertflanken drogs även 70% av de tillhörande syskonen ned i kaloriträsket, detta trots att många dessförinnan uppgett att de inte tänkt begå några kostmässiga snedsteg.

Givetvis syntes samma övertygande mönster bland de mer ”nyttiga” syskonparen som valde att förlorade sig bland chiapudding, light läsk och grönsaker. Om ett syskon inte gjorde några snedsteg – ja, då avstod även brodern/systern från att trampa i klaveret.

”Ta du, jag tror jag avstår”
Inte. Så, Troligt.

Men okej, så vad betyder då allt detta?
Hur ogärna vissa av oss än vill erkänna det fyller våra hatälskade människokloner till syskon viktiga funktioner. Detta då dessa dolda superhjältar får oss att pressa gränserna och verka utanför livets komfortzoner.
Så, innan du börjar rabbla könsord på rövarspråket och jaga brorsan med zippotändaren framför Axe-burken – stanna upp och omfamna de facto att personen som retar gallfebern på dig faktiskt är bra för såväl din hälsa- som fysik.
Och du, glöm aldrig att familjen faktiskt alltid kommer i första hand!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar