Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Vecka 1 “Jag hatar honom redan”

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2016-02-12 08:20  |  Lästid: 4 minuter

Många aspekter i vårt initiala skede består av att att bryta mönster inom båda herrarnas träning.
Jag vill att de ska känna nya muskler, nya rörelser och nya nivåer av utveckling.
Av den anledningen går stora delar av första veckan till att lägga grunden för ett nytt, och mer ”korrekt”, kroppsligt startläge.
Detta för att framledes kunna arbeta mer strukturerat och aldrig låta fysiken bromsas upp i platåer baserade på för få, eller felaktiga, infallsvinklar.
Kort och koncist – hädanefter ska varken Martin eller Henrik fastna i slentrianmässiga träningsrutiner utan utvecklas varje pass, varje vecka.

Utgångsläget – i tre enkla steg

Båda deltagarna utsätts för en startanalys, enkelt uppbyggd i tre steg

1. Mätning
– vikt
– fettmätning
– måttband (bröstkorg, överarm, mage och lår)
– blodtryck

2. Mobilitet/Kroppslig balans
Enklare rörelsetester för att screena muskulära obalanser och rörlighetsnivåer.

Här jobbar deltagarna med centrala rörelsemönster för att avslöja hur väl deras kroppar klarar av att hitta, samt bibehålla, rörelser och positioner.
Momenten utförs i lugna tempon med relativt höga mängder repetitioner. Detta för att bygga upp mjölksyra i muskulaturen, och då lättare ”provocera” fram deras tekniska och muskulära tillkortakommanden.
Rörelserna vi arbetade med finner du nedan:

- djupa knäböj
- utfallssteg (ett ben i taget för att påvisa ev. sidodifferenser)
- raka marklyft med kvastskaft
- overhead squats med kvastskaft
- axelrotationer med kvastskaft
- armhävningar

3. Styrkor/svagheter
Vår nuvarande styrkestatus är direkt beroende på vad vi tidigare tränat - samt hur vi utfört det faktiska arbetet. En styrkelyftare är exempelvis inte mer vältränad än en maratonlöpare - men då deras kroppar tränats med helt olika tillvägagångssätt och belastningsgrader, är också deras styrkor/svagheter från två helt skilda världar.
Explosivitet vs. uthållighet, styrka vs. kondition etc.
Principen för oss vardagsmotionärer faller under samma regelverk.

Schyffert och Björk får av den anledningen, vid deras första individuella träningspass, köra ett kortare program. Passet innehåller allt från tunga basmoment till högintensivt utförda intervaller. Detta för att enklare kunna kartlägga vart deras nuvarande styrkor/svagheter befinner sig - och se hur reaktionerna blir då de utsätts för moment av träning utanför deras, sedan tidigare, invanda komfortzoner.


Hur lyder då utgångsläget för kombattanterna?

Svaret finner du nedan:

Henrik Schyffert
”Jag har ätit och druckit som Ludvig den XIV sista tiden”

Henrik_5821

Henrik har de senaste åren tränat CrossFit på regelbunden basis. Men tack vare ett hektiskt arbetsschema, helger fyllda med jakt och perioder med katastrofal kosthållning har han sakta sett både form och flås glida honom ur händerna.

Schyffert är stark. Riktigt stark.
Den nivå Henrik's flås befinner sig på i nuläget är dock mer värdigt en kol-diagnostiserad och kedjerökande dam än en 47-årig utövare av Crossfit. Och därför något vi kommer arbeta med i varje pass den närmaste tiden.
Förutom konditionsaspekten skapar vi en ”to-do list” innehållande bland annat träning för att stärka upp kroppens baksida och bålmuskulatur. Önskvärt är också att packa på mer muskelmassa samtidigt som fettprocenten och midjemåttet minskar.
Något som förvånade Henrik är att hans kropp, över tid, också tagit stryk av den stressade livsstilen den utsatts för - en livsstil som resulterat i högt blodtryck. Givetvis är detta en punkt vi tar på fullaste allvar, och något vi ska försöka råda bot på med en ökad mängd fysisk aktivitet.

Startläge:
Fettprocent: 22,9%
Vikt - 93,4 kg
Bröst - 110 cm
Överarm - 38 cm
Mage - 95 cm
Lår - 47 cm
Blodtryck: 143/86

Wallballsquats - puls och mjölksyra i samma övning.
Wallballsquats - puls och mjölksyra i samma övning.

Martin Björk
” Precis då jag är på väg att spy ber fanskapet mig göra tre till. Hatar honom redan” 

Henrik o Martin 2_5917


Martin Björk har alla 44-åringars drömkropp. Rättelse; han har alla 25-åringars drömkropp!
Tack vare hans bakgrund inom den alpina skidåkningen och varierade träningsformer har Martin inte bara lyckats med bedriften att pressa kroppen med tuffa träningspass - han har också förstått vikten av ständig utveckling.
Så hur tränas en redan träningsvan person?

Martin behöver variera sin träning mer än tidigare för att möta upp de tuffa ultimatum hans kropp ställer för att  lyckas pressa sig förbi de befintliga platåerna. Här krävs tyngre träning med höga belastningsgrader, ständigt återkommande utmaningar och ett muskulärt fokus inriktat mot hans överkropp. Det sistnämnda för att balansera och skapa en mindre muskulär differens i förhållande till  de "stockar" karln idag kallar ben.
En av de viktigaste aspekterna i Martin's nya träningsresa är att resultaten aldrig ska stagnera eller pausas, detta trots de många projekt som ständigt jongleras i luften. Bra ska nu pressas till bättre och bäst!

Startläge:
Fettprocent: 13,4 %
Vikt - 89,2 kg
Bröst - 108 cm
Överarm - 33 cm
Mage - 92 cm
Lår - 60 cm
Blodtryck: 134/80

"Jag hatar honom redan"
"Jag hatar honom redan"
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:04