Annons

Thomas Skoglund
Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om övningar och träning för Café.

Annons
 

Vitaminerna som håller dig frisk

Just nu står många av oss i stormens öga av årets förkylningsskörd. Vi poppar c-vitaminbrus likt Pringlesrör och dricker honungsberikat the som aldrig förut – men är det verkligen rätt medicin?
Här listar Café vitaminerna du ”på riktigt” behöver för att hålla dig frisk!

Annons

D-vitamin
D-vitamin är den okrönte vitaminkungen och är ett av kroppens viktigaste skyddsämne mot förkylningar och influensaepidemier.
Dessvärre lider många svenskar, till stor del beroende på vår geografiska placering, av d-vitaminbrist då större delar av intaget kommer från solens strålar.
Denna mirakelvitamin påverkar positivt cellerna till vårt immunförsvar och stärker kroppens egna infektionsförsvar. Så genom ett högt intag av d-vitamin lär du med andra ord kroppen att stärka sig själv.
Rekommenderad daglig dos för vuxna: 2000 – 5000 Enheter/50 – 125 mikrogram
Förekommer i: fisk, animaliska livsmedel, ägg och mjölkprodukter

fisk

Zink
Studier har visat att mer än 300 enzymer i våra kroppar är i behov av zink för att fungera optimalt, hålla sig starka och därmed inte vara lika känsliga mot ”externa hot” i form av förkylningar.
Sex olika studier, utförda på Karolinska Institutet i Stockholm, har också påvisat att den faktiska förkylningsperioden aktivt förkortas med upp till ett dygn och inte ges samma möjlighet till att få nytt fäste i kroppen vid ett högre intag av zink.
Detta ämne höjer också många andra mineraler och vitaminers upptagningskapacitet i vår kropp och skall därför alltid ha en given plats i var persons vitaminkalkyl.
Rekommenderad daglig dos för vuxna, Män: 9 milligram, Kvinnor: 7 milligram
Finns i: Vetegroddar, kött, nötter & frön och spannmål

frön

C-vitamin
C-vitaminer har längre agerat moderskepp och posterboy vid förkylningstider. Oförtjänt eller ej – denna vitamin ÄR en viktig beståndsdel när det kommer till att hålla oss friska.
Tack vare c-vitaminernas förmåga att förbättra aktiviteten hos våra vita blodkroppar ökar nämligen motståndskraften mot infektioner.
Likt zink visar studier även att tiden för det faktiska förkylningsförloppet kan minska vid ett högt C-vitaminintag, något vi tacksamt tar emot då skadan redan är skedd och vi ligger nedbäddade med feberfrossa.
Rekommenderad daglig dos för vuxna, 75 milligram
Finns i: Nypon, apelsin, paprika och svarta vinbär

nypon

Vitamin-A
En av de stora ”snackisarna” kring A-vitamin är att de är viktiga för kroppens slemhinnor – det många dock inte vet är att detta är direkt sammankopplat med vårt immunförsvars välmående. Anledningen till det här är att vår tunntarms slemhinnor agerar bostadsrätt till majoriteten av immunförsvarets vita blodkroppar, vars immunceller stärks av denna vitamin.
Med ett högt intag av vitamin-A ökar alltså kroppens egna motstånd mot infektioner, förkylningar och nedsatt motståndskraft.
Rekommenderad daglig dos för vuxna, Män: 0,9 milligram, Kvinnor: 0,7 milligram
Finns i: Ål, fisk, kött och ägg

ägg

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar