Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

6 anledningar att älska och bojkotta CrossFit

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2016-03-12 12:14  |  Lästid: 4 minuter

Den vibrerande Crossfit-trenden växer sig just nu starkare än någonsin!
I samband med att ”The open 2016” lanserats har de första brutala passen inför kommande CrossFit Games släppts. Pass som även får ikoner inom sporten att skälva av mjölksyra och ”före-passet-ångest”. Kul.

Men hur är CrossFit egentligen ur en opartisk tränares perspektiv?
Är fenomenet en modefluga som sakta men säkert kommer ebba ut? eller har vi äntligen funnit elixiret som behövs för att nå drömkroppen?
Här nedan listar vi sex aspekter som talar för- och emot träningstrenden!


Fördelar

+ Variationen

CrossFit bygger på ett grundtänk där dess utövare skall ges en så bred fysisk plattform som möjligt. Med ständigt varierade pass bestående av gymnastiska moment, övningar från styrkelyftens värld och kroppsviktsbaserade utmaningar måste du kort och koncist vara ”helt okej bra”…men på allt samtidigt.
Passen varieras med repetitioner och tidtagning, något som skapar betydligt bättre effektivitet då kroppen aldrig hinner vänja sig vid standardiserade upplägg.
Förutom de fysiskt positiva aspekterna skapar de oändliga variationerna av upplägg också en träningsglädje hos utövarna. Detta då dem helt enkelt inte behöver tröttna på samma gamla pass vecka ut, och vecka in.

Inte direkt dina gamla vanliga 3x10 reps bicepscurls?

Inte direkt dina gamla vanliga 3×10 reps bicepscurls?

 

+ Utmaningen

För alla människor som besitter någon form av tävlingsnerv kommer CrossFit garanterat få dem att flytta de redan befintliga gränserna framåt.
Passen är tufft utformade, och i takt med att din fysik vässas höjs också ribban med ständigt växande svårigheter inom passen. Att stagnera inom CrossFit blir kort och gott kroppens motsvarighet till att somna under ett Formel-1 race.
Till och med idrottsformens huvudsponsor har skapat en marknadsföringskampanj som lyder ”Be more human” – Något som talar sitt tydliga språk gällande att CrossFit ständigt utmanar och utvecklar dig till en ”bättre” version av dig själv.

+ Samhörigheten

Få saker i livet svetsar samman människor som blodsmak i munnen, magnesium över halva kroppen och svett sprutandes från pannan.
Oavsett vad du egentligen tycker om CrossFit är det omöjligt att hacka ner på hur dem marknadsfört och spridit deras evangelium. Ett skönt gäng i en ruff ”box” som lyfter tunga saker, springer och skrattar – allt i en enda stor peppande röra. Med andra ord – samhörigheten få människor inte känner sig manad att tillhöra.
Självklart finns det rötägg som kör en-mans-race, men i CrossFits egna bibel är det tydligt att du alltid ska pusha och heja fram dina kompisar till nya rekord. En regel som fungerar häpnadsväckande bra, och därför någonting fler träningsformer bör ta efter.

"Ett skönt gäng i en ruff ”box” som lyfter tunga saker, springer och skrattar"

”Ett skönt gäng i en ruff ”box” som lyfter tunga saker, springer och skrattar”

 

 

Nackdelar

– Skaderisken

Om du är styrkelyftare, gammal gymnast, konditionsutövare på elitnivå och, som pricken över i:et, ordentligt träningsvan..Ja, då har du nog inte så mycket att oroa dig för gällande skaderisken.
Om du däremot faller in under samlingsnamnet ”människa” bör du läsa vidare.
Träningsformen innehåller många komplext uppbyggda och tekniskt krävande moment. Moment som tar lång tid att bana in och sedan utföra korrekt.
Att i ett för tidigt stadie börja lyfta tyngre belastningar än vad kroppen egentligen är redo för, samtidigt som du bedriver en jakt mot klockans sekundvisare, kan lätt skapa situationer där du plötsligt gapar efter för mycket.
Slitageskador och tunga lyft utförda med bristfärdiga tekniker är dessvärre vanligt förekommande, och något du som utövare bör ta på stort allvar innan skadan redan skett.
Lyssna därför alltid på teknikgenomgångarna, börja med enklare vikter som passar DIG och väx in i rollen som CrossFit-utövare. Oavsett vilken bakgrund du besitter.

Fokusera alltid på korrekt utförda tekniker för att undvika skador till varje pris!

Fokusera alltid på korrekt utförda tekniker för att undvika skador till varje pris!

 

– Standardiseringen

Inom många träningsformer som utförs i grupp blir du lätt ”en i mängden”. Detta då programuppläggen ska fungera för samtliga deltagare, och du enkelt kan smyga in i hörnet om någonting känns lite för jobbigt.
CrossFit blir en mer opersonlig träningsform då passen inte utformas efter dig och dina svaga länkar, målbilder och gamla skador. Allt målas med större penseldrag och sätter istället högre krav på utövaren, som själv får agera både gas som broms, vid moment just din kropp kanske inte ens bör utöva.
Summa summarum, berika din träningsvecka med pass fokuserade på de saker DU behöver stabilisera, prioritera eller reparera i den egna kroppen. För hur mycket du än älskar känslan av stenhårda pass så kommer dem, med stor sannolikhet, inte räcka till som varken rehabilitering eller balansering av din kropps muskulärt svagare länkar.

– Minskad spetskompetens

Jag inser att följande rubrik går i klinch med den tidigare hyllningen av träningsformens rika variationsmöjligheter. Men jag ska försöka förklara min tes så enkelt som möjligt.
CrossFit kan jämföras med att att du ställer in stereons samtliga ljudreglage i ”mittenläget”. Ni vet, läget där all musik låter ”helt okej” – men ingen låt som spelas egentligen blir optimal.
Om vi överför samma tänk till fysisk aktivitet blir innebörden att du exempelvis aldrig kan bli ”den bäste” långdistanslöparen – samtidigt som du också är kapabel att frivända 130 kg.
Den mångfald som CrossFit besitter är alltså enormt effektiv för att göra dig till en bättre och mer mångsidig atlet. Men samma mångfald bleker också bort dina spetskompetenser.
Det finns helt enkelt inte utrymme att bli den snabbaste löparen, starkaste bänkpressaren eller smidigaste gymnasten du, och din kropp, kan bli om du samtidigt ska prioritera mängder av andra svåra discipliner.
Hårt, men sant.

Snyggt knäböj kompis...nu har du bara 5 km löpning kvar! i think not...

Snyggt knäböj kompis…nu har du bara 5 km löpning kvar!
i think not…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar