Hoppa till innehåll

Höstens självklara träningstabbar

”Efter sommaren ska jag komma igång med träningen på riktigt. Alltså på riktigt!”, låter det bekant? Om ja är du långt ifrån ensam. Att ctrl, alt + delete:a livet och bli nyfrälst träningsentusiast känns för många lika självklart som den där sista rundan negroni gjorde en sensommarnatt (läs: tidig morgon) vecka 29. Men sitt i … Continued

”Efter sommaren ska jag komma igång med träningen på riktigt.
Alltså på riktigt!”, låter det bekant? Om ja är du långt ifrån ensam.
Att ctrl, alt + delete:a livet och bli nyfrälst träningsentusiast känns för många lika självklart som den där sista rundan negroni gjorde en sensommarnatt (läs: tidig morgon) vecka 29.
Men sitt i båten. Här följer nämligen fallgroparna du tror dig kunna överlista – men i själva verket kommer trampa ner i. Gång, på gång.
Välkommen till din träningsmässiga omstart 2021.

”För vår mest lyckade träningshöst någonsin”
– Ord som aldrig sagts, någonsin.

Sommarvärmen får svensken att mindfucka träningsplanerna likt slutscenen i Inception. Och även om anledningen bakom megalomanin må bottna i olika saker (värmebölja, semestertristess, promille-high score) blir slutresultatet alltid detsamma.
Statistik från en av landets största träningskedjor visar att hela 14% av årets gymkort säljs i september, alltså nästan fyra procent fler än antalet medlemskap som basuneras ut under den klassiska januarivågen. Men används gymkorten?
Självklart inte, sanningen är att majoriteten samlar damm redan till Halloween.

Så, vilka fällor bör vi undvika för hållbarhet och resultatmässig segervittring?
Nedan finner du de tre mest klassiska fallgroparna – samt motgiftet för att ducka dess ödesdigra effekter.

Ambition
Oavsett om vi drömmer om magrutor, nytt 10K-rekord i runkeeper eller en startplats i Games missar vi ofta en väsentlig del i planen – nämligen symbiosen mellan ambitionsnivå och rådande utgångsläge.
Visst, aim for the sky…bla, bla, bla – men orealistiskt höga, snabba eller elitistiska målbilder resulterar ofta i besvikelse, den snabbaste vägen mot ett dalande intresse.

Se istället till att stabilisera det träningsmässiga fundamentet med fler, mindre, delmål. Mål som är förankrade i verkligheten och realistiska ambitionsnivåer. Du vet, sådana som faktiskt går att leva upp till. Så, i klarspråk. Det är smart att kunna promenera en mil innan drömmen om löpmässiga sub 40-tider slår rot.
Sätt mål, men var realistisk – först då kommer hjärnans belöningssystem hinna med i matchen och rådande ambitionsnivå hjälpa dig på traven.

Nobull Crossfit Games 2022 here I come…eller?!


”Sluta planera träningen efter framgooglade elitupplägg. NU!”


Tiden
”Ett pass om dagen och dubbla under helgen. Inga problem”, well…?
Tid är livets dyrbaraste valuta, en av de få saker vi inte kan köpa för pengar.
Tid är också, enligt mängder med studier, en självklar pallplaceringskandidat bland tingen vi tror oss äga obegränsat mycket av – när det i själva verket är en av livets mest självklara bristvaror.

Så, kort och gott – sluta planera träningen efter framgooglade elitupplägg. NU!
Skit blankt i hur Ronaldo byggde sitt 16-pack, hur Fraser periodiserade sin tyngdlyftning och vilket tempo Kipchoge klippte maran på. Det. Spelar. Ingen. Roll.

Håll det istället enkelt.
Om du är heltidsjobbande småbarnsförälder med något som helst intresse av att socialisera med andra människor kan det nämligen bli trixigt (läs: helt j*vla omöjligt) att få ihop livspusslet. Planera därför träningen som en naturlig tetrisbit i livet, något som prioriteras – men inte överdoseras.

Burpees på vardagsrumsgolvet efter nattningen, en löptur under någon av veckans lunchraster, teamträning med din partner på uteplatsen eller 30 minuters högintensiva gympass. Fattar ni poängen? Träning tarvar inte oceaner av tid, bara smart planering och pannben.

”Ge mig tre månader så grejar jag också maran under 2 timmar”
Nej, bara NEJ…

Livet
Just ja, den lilla detaljen.
Hållbara träningsresultat kan endast (och det här är viktigt) springa ur en hållbar livssituation. Visst, du kan envist försöka överlista dina kroppsliga system genom att pressa gränserna bortom rimlighet – men tro mig, kroppen kommer f*cka upp dig längst vägen.

Jag fattar att ord som ”balans” och ”livsharmoni” skapar direktverkande narkolepsi hos dem som nyss skottat käften full med pwo och dragit på sig lyftarbältet sittandes i bilen. Men sorry, ibland gör sanningen ont.
För att nå hela vägen behöver träningen nämligen samsas med livets övriga parametrar. Jag snackar om relationer, arbetsuppgifter, sociala tillställningar, logistik och sedvanlig marktjänst som får livscykeln att snurra runt sin axel. Men, vad betyder det i praktiken?Det är smartare att kontinuerligt träna 1-3 gånger i veckan än att pressa kroppen genom 30 pass i september och därefter använda gymkortet som Hoföppnare under resten av året.

Så, balans balans balans. Bakom den luckan finns hållbara träningsresultat och förutsättningarna för ett funktionsdugligt liv.

Om 142 kilo bänkpress är värt att missa förskolehämtningen för? Svar nej…
Mvh/han som känner nån’ som känner nån’ som känner nån’

Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Email: me@thomasskoglund.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.