Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund

Thomas Skoglund skriver om träning för Café. Följ honom för det senaste inom träning, träningstips och kost.

Så inleder du hösten med blodsmak och mjölksyra

Thomas Skoglund  |  Publicerad 2020-08-23 15:04  |  Lästid: 2 minuter

Världens grisigaste träningspass.
En het potatis som bollats runt mellan såväl gymmens kamikazeatleter som utekvällens Kleerup-kloner. Men trots att kandidaterna duggar tätt är många experter eniga om att ETT as faktiskt trumfar de andra.
Mina damer och herrar, det är hög tid att stifta bekantskap med ”Kalsu”.

K – som i Kalsu. Och kul…

Okej, så vad är grejen?
Kalsu” utgör träningspsykosen som skapades för att hedra minnet av Robert James ”Bob” Kalsu. En övermänsklig dunderjänkare som 1968 spelade för NFL-laget Buffalo Bills.
Kalsu tvingades efter några glansår i proffsligan lämna sporten för att försvara sitt land i rådande Vietnamkrig, något som tragiskt nog ledde till att han, den 21 juli 1970, miste livet i strid.


”This workout is an absolute monster”
– Men’s health (…OCH alla som någonsin testat passet)


Så, vad innebär kalaset?
Passet må för det otränade ögat verka ”simpelt”, men får alla inbitna mjölksyrehatare att darra på manchetten.
Här handlar nämligen upplägget om att, så snabbt som möjligt, utföra 100 repetitioner av katastrofövningen thrusters (frontböj + push press) med en 61 kg tung skivstång.
Men det roliga slutar inte där. Vägen mot de 100 repetitionerna kantas nämligen av att utövaren måste genomlida fem stycken burpees – var 60:e sekund…AJ!

Robert James “Bob” Kalsu

Hur känns passet?
Visst, du kanske är en hejare på ”smart pace:ing” och mästare med tyngre vikter. Men ”Kalsu” är hänsynslös.
Det diaboliska icke-flöde som uppstår då du, var 60:e sekund, måste droppa skivstången för att nöta burpees skapar snabbt (läs: lite för snabbt) nivåer av andfåddhet och mjölksyra som närmast bryter mot FN:s deklaration över mänskliga rättigheter.

Smärtan, tröttheten och oförmågan att syresätta kroppen, i kombination med att ljuset (dvs. du) bränns i båda ändarna, övertygar illa kvickt synapserna om att passet aldrig kommer ta slut.
Att dessa 100 ”simpla” repetitioner är lika ouppnåeliga som global fred och att du ”lika gärna kan skita i det”.

Men sedan, på något knasigt vänster. Efter mängder av osympatiska svordomar och mörka, mörka tankar står du där. 100 reps och en känsla av triumf rikare.
Så, kort och koncist. ”Kalsu” kanske inte skapades för den absoluta nybörjaren – men om du tillhör skrået som känner dig tekniskt trygg bland skivstängerna och gillar tuffa utmaningar.
This one’s for you.
Lycka till!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-08-23 15:04