Annons

Thomas Skoglund
Personlige tränaren Thomas Skoglund skriver om övningar och träning för Café.

Annons
 

Schyffert vs. Björk – v. 2 ”Gladare och piggare än någonsin”

Trots att projektet endast är i dess linda flyger träningspassen förbi likt en 747:a och lämnar ömma spår i deltagarnas kroppar.

Då den initiala grundbulten är att ingen av deltagarna ska dra på sig onödiga överbelastningar, inflammationer eller fastna i nedbrytande processer är en strukturerad balansgång av stor vikt. En balansgång där vi ständigt forcerar kropparna mot nya resultat, men aldrig kliver över gränserna som kan leda till dolda bakslag.

Annons

En annan faktor vi, redan nu, vill implementera och förbättra är den rörlighet som i dagsläget lyser med sin frånvaro. Något som i praktiken innebär att varje pass numera inleds med rörelsefrämjande uppvärmningar bestående av långa moment för kroppens alla olika muskler och leder.

 

Henrik Schyffert v.2
”Jag sover redan bättre, är gladare och piggare än nånsin”

Genom att ”bara” kasta om Henriks samtliga träningsparametrar har vi skapat kraftiga reaktioner trots den korta tidsaspekten. Faktiska exempel på detta är att blodtrycket redan sänkts, samt att de ökade ”svårighetsnivåerna” inom träningspassen gett honom mer energi och bättre sömn. Ett kvitto tack vare kroppens behov av nya utmaningar i kombination med den ökade och efterföljande återhämtningen som krävs.

Då Henrik klev in i träningsprojektet efter en lång period med träningsupplägg av högintensiv kaliber har vi nu omdirigerat uppläggen. Detta till mer strikta och kraftfulla rörelsemönster. Mönster som tillåter längre perioder av vila – men istället består av betydligt mycket högre belastningsgrader.
Ett steg jämförbart med att gå från mysigt poolhäng i Seychellerna till att vinterbada i Norra Finland.

Veckan balanseras också med en hektisk jobbperiod då showen ÄGD fortsätter sitt succétåg simultant med förberedelserna inför Henriks roll i årets Melodifestival. Tidsbristen blir snabbt ett faktum, något som resulterar i att träningen får komma till Henrik – till skillnad mot att Henrik ska åka till gymmet.
Ett nödvändigt ont för att inte låta kroppen tappa den nytändning vi nu lyckats väcka till liv! 

 

Inte tid för gymmet? Ta träningen till dig!

Inte tid för gymmet? Ta träningen till dig!

 

Mediasveriges "mästarnas mästare"

Mediasveriges ”mästarnas mästare” i jägarvila

 

Martin Björk vecka 2

”Jag känner att det här är bra för min personlighet”

Att de båda deltagarna besitter helt skilda styrkor går inte att förbise. Martins benstyrka liknar Tyson Gay’s och kräver ruskiga utmaningar för att nå till nästa muskulära nivå.
Det största problemet för Martin är dock att han tidigare tränat riktigt hårt, riktigt länge – MEN med riktigt karbonkopierade program. Något som helt enkelt vant kroppen vid vissa rörelser, belastningar och svårighetsgrader – till priset av stagnerade resultat. 

För människor som redan pressat kroppen lika hårt som Martin krävs ”det lilla extra” för att resultatmässigt lyckas vända blad. Något som hittills präglat våra pass med nya och kraftigt höjda belastningar – även i övningar som utförts tidigare. Men då i lättare tappning.
Tung träning ÄR läskigt och kräver stor kroppskännedom. Men då Martins kropp klarar avsevärt mycket mer än hans huvudet tror är muskulära örfilar likt dessa viktiga.

För att hålla förbränningen vid liv avslutas Martins pass med korta och högintensiva block av 30/30-sekunder långa cykelintervaller. Primärt för att maximera förbränningsfrekvensen på ett tidseffektivt sätt. Men också för att ”tvinga” honom inse att kroppen bestämmer över de gamla järnspöken och svordomar som bor i huvudet.

 

Bygg effektivare styrka och muskelmassa genom att addera extern belastning

Bygg effektivare styrka och muskelmassa genom att addera extern belastning

Bli lika stark som Martin Björk i Dips – 3 enkla steg

1. Starta i en ”assisterad maskin” för teknik och rörelsefokus. Använd så lite assisterad hjälp som möjligt för att klara av att utföra fem strikta repetitioner. Vila 60-90 sekunder och jobba dig igenom fem arbetsset.

2. Utför så många ”fria” dips du är kapabel till att klara av. Antalet är oväsentligt – du vill arbeta till muskulärt stoppläge. Vila 90 sek och utför ytterligare två arbetsset.

3. Häng en viktplatta eller kettlebell i ett viktbälte och utför så många Dips du klarar av. När gränsen är nådd – fortsätt, men ”hoppa” istället upp och bromsa den negativa/nedåtgående rörelsen så långsamt som möjligt i ytterligare tre repetitioner. Vila 120 sekunder och repetera i totalt 3 arbetsset.

Go hard, or go home

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar